Tack och bock, 2020.

Personligt

1. Hur tog jag hand om mig själv i år? Ett stort år, känslomässigt och utvecklingsmässigt. Missfallet i början av februari skaver fortfarande i mig varje dag, ledsen att jag tog lyckan för givet och sörjer vad som inte blev. Vet inte om jag någonsin kommer komma över det, vad det än nu var i magen – hen fattas mig. I och med detta, så började en tuff kamp tillbaka- framför allt mentalt.

Med missfallet tillkom komplikationer med smärta i livmodern varje dag, i 6 månader. Så här i efterhand tror läkarna att missfallet aldrig blev avslutat som det skulle och skapat en otrolig stress till min kropp – något jag nu, senaste månaden, fått hjälp med att börja bygga upp igen. För att återgå till frågan, med denna fakta i bagaget – jag är otroligt ledsen över vad som hände och mitt hjärta krossades, men jag har varit snäll mot mig själv genom att både låtit mig sörja men också att ta lärdom. Jag har efter missfallet kommit igång med träningen på riktigt och det är nog det bästa jag kan ha gett min kropp och tankar i år.

2. Hur ska jag ta hand om mig själv ännu bättre nästa år? Nästa års challenge kommer absolut att kämpa mot mina demoner över att bli gravid. Under året som har gått har jag ändå haft lite tröst att allting inte har funkat som det ska, att det finns en anledning till varför vi aldrig plussat igen. Nu när jag vet att allt är som det ska – kommer det nog bli tuffare för varje mens som kommer. Det kommer vara en otrolig styrketräning mentalt att vinna över dessa demoner och att försöka se allting från den ljusa sidan.

Vissa månader när mensen kommer, kommer jag på mig själv med osunda tankar, om att göra saker som jag egentligen inte mår bra av. Djävulen på min axel säger att jag vill ”straffa mig själv” medan ängeln på axeln säger att jag bör unna mig själv. Göra saker som ger tröst, åtminstone för stunden. Alltifrån att trycka en godispåse, till att springa fortare eller längre än någonsin, att äta mindre, äta mer, dricka ett extra vinglas med tjejerna, shoppa etc.

3. Vilka konkreta saker fick mig att må bra 2020? I november tog jag bort sociala medier (facebook och instagram apparna) det absolut bästa jag gjort. Spenderar betydligt mycket mindre tid vid min telefon även om jag innan reglerade skärmtiden, men mår betydligt mycket bättre. Till största del handlar det om att jag inte ältar det faktum att vi fick missfall och senare inte lyckas bli gravid igen där man på Instagram ser en efter en som blir gravid, till och med de som inte ens önskar bli gravid etc etc.
Men även träning! Distansplugg pga Corona. Struktur i vardagen. Absolut struktur i plugget, där jag ofta pluggar otroligt mycket i början av momenten för att efter halva momentet gått igenom allt material så det hinner landa till tentan.

4. Hur var mitt förhållande med mig själv i år? Överlag bra. Detta år har jag nog börjar grubbla mer på vem jag är, varför jag är så och hur jag kan utveckla min personlighet och göra det till en superkraft – när jag oftast nu ser det som en svaghet.

5. Hur behandlade jag mig själv fysiskt och mentalt? Jag låter ovanstående punkter sammanfatta.

6. Vad betyder det att älska sig själv? Hur ska jag träna min självkärlek till nästa år? För mig betyder det att ha hälsosamma tankar om kropp och själ. Att man duger som man är och att man inte behöver göra allt själv, utan att våga ta hjälp. Jag vill jobba bort de onda tankarna om min kropp och att inte stressa upp mig över oftast nonsens.

Tankar

7. Vad var mitt mindset i år? Vad fokuserade jag på mina tankar på? Man behöver krascha i botten för att jobba sig upp.

8. Vad tänkte jag över eller oroade mig för? Var det värt det? Missfall. Kroppen. Värt varenda minut och jag önskar att jag lyssnat på mig själv mer. Har även funderat mycket på vad jag ska använda min utbildning till – vad jag vill bli. Oroat mig för att inte ”lyckas” när jag läst klart mina 4 år och i detta nu funderar jag på att läsa ett 5e år, egentligen mest för att jag är rädd att ”växa upp” och framför allt då vi önskar syskon och att kunna ha den flexibla vardagen som studier ger och att kunna ge syskon samma tid som Hugo.

9. Hur kan jag förbättra mina tankar till nästa år? Hur kommer jag att behålla en positiv inställning? Fortsätta jobba med att gå ner på djupet, och inte vara rädd för vad som kan komma upp. Att försöka acceptera läget som är, även om det ibland känns som att ödet spelar en ett spratt. Lita på ödet och försöka släppa kontrollen som jag så gärna vill ha.

Arbete

10. Hur nöjd var jag med mitt arbete i år? Vilka ändringar kan jag göra som ska hjälpa mig att känna mig nöjd med mitt arbete? Mitt plugg*, jag har verkligen jobbat arslet av mig detta år och är så otroligt stolt över mig själv. Under våren bearbetade jag missfallet utöver plugget och i höst har jag studerat 150% varav 100% D-kurser och 50% beskattningsrätt. Att lyckas klara tentorna hittills, att fortfarande ha tid för familjetid, fritid och träning.

11. Vad är mitt fokus för mitt jobb / karriär / arbete under det nya året? Det nya året kickar i gång med examensarbete fram till sommaren, till hösten väntar den sista terminen innan jag ev. tar examen eller bestämmer mig för att läsa ett år till.

Relationer

12. Vem spenderade jag tid med i år? Vad gjorde vi tillsammans? Jesper och Hugo, haha. I och med läget har vi knappt umgåtts med någon (som det känns).

13. Förlorade jag kontakten med någon i år? Hur kändes det? Jag skulle nog inte säga att vi har förlorat kontakten (med hen jag refererar till) men jag skulle absolut säga att vi glidit ifrån varandra. Hen har länge bara suuugit min energi och jag är nog rätt lättad att det just nu bara rinner ur sanden. En väldigt fin vän, men när jag måste prioritera min tid känner jag att hen endast känns jobbig att prioritera.

14. Vill jag fokusera på att utveckla mina nuvarande relationer eller skapa nya? Hur ska jag göra det? Jag har nog de finaste relationerna runt omkring mig och vill mer än gärna fortsätta bygga dessa relationer. Jag gissar att med tiden kommer vissa relationer bli svagare och vissa starkare. Jag känner att jag är på väg in i familjelivet på riktigt i och med att vi förhoppningsvis flyttar till hus i sommar, och att familjelivet kommer separera vissa relationer till viss del. Dock kan dessa relationer också vara en del jag vill jobba på att bibehålla, beroende på hur mycket som ges tillbaka.

Ekonomi

15. Är jag nöjd med hur min ekonomi ser ut för tillfället? Jag har spenderat otroligt mycket pengar i år, och ”vet inte riktigt vad jag gjort med dem” – (och då ska framgå att jag månatligen dokumenterat i kalendern). Antar att det är okej, jag är egentligen inte stressad över det. Men medveten över det och önskar kunna minimera vissa utgifter. Framförallt de inköp jag gör ”för framtiden”, haha.

16. Vad samlade jag pengar till? Vad motiverar mig till att tjäna eller spara ännu mer pengar? Samlade pengar till att betala tillbaka från lånade pengar ;P Detta år har snarare ängeln på axeln motiverat mig till att spendera på allt annat än på sparkontot. Smink, kläder, skor, presenter, hudvård etc.

17. Hur kan jag bli mer ekonomiskt kunnig nästa år? I och med att vi nästa år förmodligen köper hus kommer det krävas en ganska stor omställning. Helt plötsligt är det inte bara mig som måste underhållas (vi har eget konto för Hugo och eget för fasta kostnader), så min shopping lär nog behövas dra rätt hårt i handbromsen. Detta argument har dock i år lett mig till att jag ”ska unna mig lite extra, nästa år har jag inte råd” haha.

Hälsa

18. Tog jag hand om mig själv fysiskt i år genom träning, sömn och näring? I augusti körde jag och Jesper LCHF i en månad. Alltså, inga kolhydrater och inget socker. Absolut det bästa jag gjort, och fått ett helt annat tänk och uppfattning kring mat. Kroppen mådde så mycket bättre och jag var mycket nöjdare med det jag åt. Vi har lagt om tänket kring mat men har under december blivit en hel del socker och onyttig mat.

19. Hur ska jag prioritera mitt välbefinnande nästa år? Jag ser fram emot en ”ny start” där vi kommer åter igen minimera sockerintaget, men inte förbjuda, för att må bättre. Än en gång ska jag försöka prioritera mig själv, och inte i tredje hand att ”om han och han mår bra och har det bra, mår jag bra”.

Personlig utveckling

20. På vilka sätt växte jag som person i år? I början av året besökte jag en spådam, som har påverkat min utveckling under året. Tankemässigt framför allt, att som jag nämnt ovan, börja bearbeta mig själv och se vad JAG är kapabel till att göra, hur jag ska kunna anamma mina egenskaper (både bra och mindre bra) för att kunna växa och lyckas. Även om jag ser mig själv som en stark individ är jag också väldigt osäker på mig själv, framför allt i nya situationer vilket jag absolut tror hindrar mig från att visa vem jag är. Känns som att jag alltid levt med tanken att man ska leva i skuggan, det är åtminstone där jag känner mig som tryggast och att ingen kan knivhugga en, eller ha åsikter om mig personligen.

Jag har länge haft ett ”spöke” (en gammal relation) som jag aldrig riktigt kunna släppa taget om men äntligen tycks ha släppt taget i år. Spöket som alltid återvänt i mitt hjärta och mina tankar att jag aldrig fick avsluta så som jag ville och funderat mycket på hur det skulle vara om vi sågs igen även om jag vet att relationen då skadade mig mer än gav mig något gott. 

21. Vad/vem påverkade min personliga utveckling? Vad lärde jag mig? Den största influencern detta år må vara spådamen jag träffade i början av året. Jag har lärt känna en annan Ida och fått se mig själv genom andras ögon och kanske mina ”riktiga” ögon.

Nöje

22. Hur hade jag kul i år? Vilka är mina favoritminnen? Ett rätt händelselöst år pga Covid-19. Många fina minnen är dock med Hugo och Jesper. Något som jag även gjorde detta år var att tatuera mig!

23. Vilka var mina intressen i år? Kommer jag att ge mer eller mindre utrymme för dessa intressen nästa år? Mitt intresse för pyssel, DIY och återbruk har exploderat detta år! Fram för allt med tanke på bröllopsplanering (som just nu ligger lite på is pga covid bla) men även för husflytten. Jag längtar till att få pyssla på och skapa eget, inspireras och inspirera.

Mål

24. Vilka mål uppfyllde jag i år? Vilket mål är jag mest stolt över? Jag minns ärligt inte vilket mål jag hade för året. Förra nyårsafton hade jag precis fått veta att vi skulle få ett syskon så allt kretsade kring graviditeten och ankomsten. Eller åtminstone visionen av ankomsten.

25. Vilka är mina mål för nästa år? Hur kommer jag att uppnå dessa? Mål för detta år är att fokusera på det som gör mig glad! De vänner som ger energi, de saker som får mig glad och fokusera på de tankar som är bra för min kropp och själ. Jag kommer fortsätta jobba på mig själv för att försöka hitta vem jag är.

Övrigt | | Kommentera |
Upp